Sandra - Platinum Collection 3CD (2009)


A nyolcvanas évek német diszkókirálynője, a hazai magnós kívánságműsorok állandó szereplője, Sandra elválva férjétől és munkatársától, Michael Cretutól – az Enigma zenei projekt szellemi atyjától és számos Sandra-sláger szerzőjétől – minden korábbinál komolyabb összegzésre vállalkozott. A triplalemezes gyűjtemény a maximálisnál is jobban kihasználta a játékidőt és százpercnyi ritkaságot is kínál!
A német énekesnő, akinek még 1985-ben, a Maria Magdalena című slágernek köszönhetően tanulta meg a nevét a fél világ idén ünnepli negyedszázados szólópályafutását. Az igazi sikersorozat ’92-ig tartott, a diszkókirálynő azonban szülési szabadsága után is készített új dalokat, illetve egykori befutóinak újrakevert változataival jelentkezett. Legutóbbi sorlemeze idén látott napvilágot, s mi sem bizonyítja jobban a mostani összegzés korrektségét: a 2009-es Back To Life című albumról is kerültek tételek a háromkorongos The Platinum Collectionre.

Úgy tűnik, egyszerű, de nagyszerű szabályt követtek a kiadvány összeállítói: pakolj fel mindent, aminek egy igazi rajongó is örülne! A két korszakot átfogó CD-k mellett a legnagyobb sikerek hosszú változatait is megkapjuk. Igaz, ebből annyit lapátoltak össze, amennyi nem is fért el a harmadik CD-n. Lássuk, mi mit tud!

Az első, mintegy 77 perces játékidejű lemez az 1985 és 1992 közötti időszakra fókuszál. A kislemez-sikerekben gazdag húsz dalnak mintegy fele került anno a Német Top 10-be. A termékeny időszak – akárcsak a CD – a listavezető Maria Magdalenával startolt, s az énekesnő két év alatt hét (!) sikeres kislemezt dobott piacra. Ha az első taktusok és esetleg a dalcímek ma nem is mondanak semmit azoknak, akik akkor voltak fiatalok, az olyan dalok refrénjei, mint az In The Heat Of The Night, a Little Girl, az Innocent Love, a Secret Land, a Hiroshima vagy a Don’t Be Aggressive beindítják az emléke(zete)ket. Lehet mosolyogni és emlegetni, hogy fiatalság bolondság, de ezek a dalok akkor meghatározó részei voltak a 80-as évek magyarországi diszkó-történelmének (is).

A 75 perces második CD az 1992–2009-es időszak fontosabb tételeit szedi csokorba. Míg a Don’t Be Aggressive és az I Need Love inkább az egykori férj projektjének, az Enigmának zenei hatásaival hódít, addig az azonos időben készült Steady Me ismét Sandrát engedi a középpontba. Ezen a hordozón kapott helyet a felejthető Maria Magdalena ’93 és az emlékezetes Secret Land ’99, valamint a kellemes Such A Shame és az I Close My Eyes. Ám itt sorakozik számos tévedés is, melyeknek oka szinte kivétel nélkül a kihűlt munkakapcsolatban (értsd: Michael Cretu nélkül) keresendő – The Way I Am, What Is It About Me, In A Heartbeat, What If, Tête à Tête. Csupán a gyerekkórussal rögzített All Your Zombies és a duettek jelentenek üdítő kivételt. 2006-ban DJ Bobóval, idén pedig a Modern Talkingból ismert Thomas Anders-szel sikerült közös felvételt összehoznia az Ibizán élő énekesnőnek.

A harmadik korong a The Best Of 12” Versions címet viseli és a 73 perces játékidőt ritkaságok sora, tizenegy toplistás dal bővített változata tölti ki. A Maria Magdalena 7 perces verziója mellett megtaláljuk az In The Heat Of The Night közel 7,5 perces változatát és a Little Girl 5 perces megoldását is. Ugyanennyi sláger bővített kiadása szerepel Sandra 1986-os Mirrors című nagylemezéről (Innocent Love, Hi! Hi! Hi!, Midnight Man), az első válogatásanyagát, a Ten On One-t pedig két különlegesség képviseli: a Stop For A Minute című számot Sandra nem csak zenés tévéműsorban, hanem a Tetthely című krimi egyik részében is sikerre vitte, míg a sokak által feldolgozott Everlasting Love duplán szerepel e hanghordozón! Az örök elégedetlenek ugyan joggal hiányolhatják a borító dallistájáról a Hiroshima vagy a Don’t Be Aggressive sikerek hosszú változatát, melyek szó szerint nincsenek a korongon, mégis a csomag részét képezik. A 3. CD-n található kulcs segítségével ugyanis az interneten egy különleges Sandra-oldalra juthatunk, ahonnan szöveges életrajzot, öt nagyméretű, napjainkban készült énekesnő-fotót és további öt slágerlistán jegyzett felvétel speciális változatát menthetjük le. E tételek közt pedig nem csak a fent említett két, egyenként mintegy 6,5 perces tétel szerepel, de megtalálható a Nights In White Satin és a We’ll Be Together hosszú verziója, sőt a Secret Land ’99 mai füllel is korrekt klubmixe.

Példaértékű összegzés a német diszkókirálynőtől: Sandra számos, egykor agyonjátszott dallal, legalább ugyanennyi, a hazai rádiókból joggal kimaradt darabbal és sikerdalok ritkaságnak számító maxi változatával – utóbbiak összideje meghaladja a 100 percet – foglalta össze pályafutását! Ez bizony jeles!

Tracklista:
1. CD:  1. Maria Magdalena
            2. In The Heat Of The Night
            3. Little Girl
            4. Sisters And Brothers
            5. Innocent Love
            6. Hi! Hi! Hi!
            7. Loreen
            8. Midnight Man
            9. Everlasting Love
          10. Stop For A Minute
          11. Heaven Can Wait
          12. Secret Land
          13. Celebrate Your Life
          14. We’ll Be Together
          15. Around My Heart
          16. Hiroshima
          17. (Life May Be) A Big Insanity
          18. One More Night
          19. Lovelight In Your Eyes
          20. Johnny Wanna Live

2. CD:  1. Don’t Be Aggressive
            2. I Need Love
            3. Steady Me
            4. Mirrored In Your Eyes
            5. Maria Magdalena ’93
            6. Nights In White Satin
            7. Won’t Run Away
            8. Secret Land ’99
            9. Forever
          10. Such A Shame
          11. Forgive Me
          12. I Close My Eyes
          13. Secret Of Love (közreműködik: DJ Bobo)
          14. The Way I Am
          15. What Is It About Me
          16. All You Zombies
          17. In A Heartbeat
          18. The Night Is Still Young (közreműködik: Thomas Anders)
          19. What If
          20. Tête à Tête

3. CD:  1. Maria Magdalena (Extended Version)
            2. In The Heat Of The Night (Extended Version)
            3. Little Girl (Extended Version)
            4. Innocent Love (Extended Version)
            5. Hi! Hi! Hi! (Extended Version)
            6. Midnight Man (Extended Version)
            7. Everlasting Love (Extended Version)
            8. Stop For A Minute (Extended Version)
            9. Heaven Can Wait (Extended Version)
          10. Secret Land (Reverse Mix)
          11. Everlasting Love (PWL 12” Remix)

+ CD-kulccsal az internetről letölthető extrák:
         -Sandra életrajza
         -5 nagyméretű Sandra fotó
         -remixek Mp3-ban: Don’t Be Aggressive (The Midnight Hour Mix)
                                        Hiroshima (Extended Version)
                                        Nights In White Satin (Club Mix)
                                        Secret Land ’99 (Ultra Violet Club Mix)
                                        We’ll Be Together (Extended Version)
0 Responses